top of page

Aile ve Boşanma Hukuku

 Genel Kapsam

Nedir? Neleri Kapsar?

Boşanma hukuku, aile hukukunun bir alt disiplini olup; boşanmaya ilişkin hükümler hukuki sebepler ve sonuçlar boşanma hukukunun konusunu oluşturmaktadır.

Evlilik gibi boşanma olgusu da hayatın gerek ve gerçeklerinden birisidir. Hukuk sistemimizde evliliğin hukuki şekil şartları ve esasları belirlenmekle birlikte, boşanma olgusu da toplumsal gereksinim olarak belirli esaslar ile düzenlenmiştir.

Evlilik birliğinin kurulması ve sonlanması Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olup, bu hususlarla ilgili görevli mahkemeler "Aile Mahkemeleri"dir. Aile mahkemelerinin kurulmamış olduğu yargı çevrelerinde, boşanma davaları aile mahkemesi sıfatı ile "Asliye Hukuk Mahkemeleri" tarafından görülmektedir.

Genel anlatım ile; taraflardan birinin istemiyle doğrudan boşanmaya karar verilmesi mümkün değildir. Boşanma istemini diğer eşin kabul etmemesi, boşanmaya yanaşmaması halinde; Türk Medeni Kanunu'nda sayılı genel boşanma veya özel sebeplerinden birinin varlığı ve bu olguların, "HUKUKİ OLARAK , HUKUKİ ŞARTLARA UYGUN OLARAK İSPATI" halinde ancak boşanmaya karar verilebilecektir.

Uygulamada, boşanmak isteyen kadın ya da erkek kendince haklı sebeplere sahip olsa dahi, maddi olguları hukuki olarak beyan ve ispat edemediği takdirde, yaşamış olduğu mağduriyete çözüm bulmaktan öte mahkemeler önünde daha da mağdur olabilmektedir.

Bununla birlikte tarafların karşılık anlaşmasıyla da hızlı bir şekilde boşanma kararı alınabilir, ancak tarafların anlaşması boşanma kararı için yeterli olmayabilir, kanun anlaşma ile birlikte evliliğin süresi için ayrıca şartlar da belirlemiştir.

Bu durumu yaşamamak adına çekilmez hale gelen bir evliliği sonlandırmak adına, danışmanlık için ve işi profesyonelce yürütmek adına mutlaka bir avukat ile çalışılmalıdır.

Boşanmayla Birlikte Başka Neler Talep Edilebilir?

Boşanmak isteyen taraf; boşanma talebi ile evlenmesi sebebi önceki hayatından bu hayatına yaşamış olduğu maddi zarara yönelik "Maddi Tazminat"ı, evlilik birliği içinde yaşamış olduğu diğer eşin kusurundan kaynaklanan eylemlerden dolayı Manevi Tazminat"ı isteyebilmektedir.

Bununla birlikte davanın görülmesi aşamasında tedbir nafakası, boşanma kararının kesinleşmesiyle yoksulluk nafakası, kendisi ile birlikte kalan ve devamında velayeti kendisine bırakılan çocukları için iştirak nafakası istenmesi mümkündür.

Eşlerin, boşanma davasının yanı sıra, evlilik birliği içerisinde eşlerin edinmiş olduğu mallarla ilgili mal rejimi davası açarak, evlilik birliği içinde alınmış araç/taşınmazlar/mallar üzerindeki yarı hakkını almak hakkına sahiptirler. Ancak bu istem boşanma davasından başkaca bir davanın konusunu oluşturmakta olup ayrıca bu davanın açılması gerekmektedir. Görünüşte haklı olunduğu düşünülse de mahkeme karşısında büyük hak kayıpları yaşanmaması adına mutlaka bu davada bir avukatla çalışılmalıdır.

uzak Çift

Aile Hukuku

Hangi Davalar?

  • Boşanma,

  • Ayrılık Kararı,

  • Velayet,

  • Kişisel İlişki Kurulması,

  • Nafaka İstemi,

  • Maddi ve Manevi Tazminat,

  • Kocanın Soyadını Kullanmaya İzin,

  • Eşin Tasarruf Yetkisinin Sınırlandırılması,

  • Aile Konutu Kararı Verilmesi,

  • Yabancı Mahkeme Kararlarının Tenfizi Davaları

bottom of page